2016-01-25

 НАРОДНЕ МИСТЕЦТВО
Тема 1. Походження мистецтва. Як виникло образотворче мистецтво
Мета уроку: ознайомити учнів з походженням мистецтва та про його виникнення; працювати над малюванням наскальних малюнків( образи тварин); дати поняття ритму в образотворчому мистецтві; виховувати любов до малювання.

План уроку
1. Бесіда про виникнення образотворчого мистецтва. Прадавній художник спочатку просто паличкою водив по піску, потім прошкрябав камінцем контур своєї долоні на кам'яній брилі. А якось спробував малювати вуглинкою, що відкотилася від вогнища...
Мистецтво з'явилося, коли людина відчула потребу творити прекрасне. Печера, кам'яні стіни та стеля відбивають мерехтливі відблиски багаття. З пошаною та містичним поклонінням підтримують печерні жителі вогонь, адже він дарує тепло, відлякує хижаків, допомагає готувати їжу. Довкола - речі щоденного вжитку. У кутку печери стоїть фігурка жінки-берегині, витесана з м'якого піщанику. Поруч - величезна ліплена глиняна брила, одягнена у ведмежу шкуру. Глибока пошана до природи панує в печері первісного мисливця. На рівній площині кам'яної стіни - відбитки рук нашого предка, обведені червоною вохрою. На іншій стороні стіни - переплетення ліній, вирізані та висічені кремнієвим різцем. Упізнаємо контури велетенського волохатого мамонта, жінок, звірів. На іншій кам'яній стіні - стрімкі олені та козулі. А в глибині печери - постать мисливця та могутнього бізона. Кожна печера має свої таємниці і легенди.
2. Розповідь про матеріали первісних митців.
3. Сприймання. Наскельні малюнки (пустеля Сахара). Наскельні малюнки Кам'яної Могили (Україна).
4. Розповідь про прадавню скульптуру. Винахідливими були первісні скульптори. Вони виконували зображення на опуклій кам'яній поверхні, що формою нагадувала тварин. Фігурки також ліпили з глини, вирізали з кістки, висікали з каменю. А ще вони прикрашали орнаментами дитячі іграшки, посуд, знаряддя праці та одяг.
5. Бесіда про види образотворчого мистецтва.
Образотворче мистецтво - відображення реальної або уявної дійсності в зорових художніх образах. Різні види мистецтва використовують різні засоби вираження: лінії, штрихи, кольори, об'єм, форму. Ці засоби вираження дали початок сучасним видам образотворчого мистецтва.
Графіка промовляє до нас мовою ліній, штрихів і крапочок.
Живопис відтворює картини оточуючого світу за допомогою кольорів.
Скульптура - це об'ємне пластичне мистецтво, що творить образи за допомогою форми, фактури та об'єму.
Декоративно-ужиткове мистецтво приносить красу в наші домівки, звеселяючи око орнаментами.
Архітектура - це мистецтво створювати різноманітні красиві будівлі
      6. Творче завдання. Складіть розповідь про виникнення різних видів мистецтва. Використайте такі фрази: «у печері біля багаття зібралися.», «на стінах ніби оживали сценки.»
7. Універсальні поняття мистецтва. Фольклор, форма, композиція, штрих.
Ритм: у музиці - це впорядковане чергування звуків, в образотворчому мистецтві - це чергування однорідних елементів зображення. Ритм як універсальне мистецьке поняття означає узгодженість певних елементів - мовних, зображальних тощо.
Гармонія: у музиці - це співзвуччя, елемент музичної мови, в образотворчому мистецтві - це єдність частин цілого в художньому творі. Гармонія як універсальне мистецьке поняття означає поєднання художніх засобів у мистецтві.
8. Практична робота «Малюнок тварини» (імітація на скельного живопису).
9. Питання
Кого можна вважати найпершими художниками?
Які сюжети переважають у наскельних малюнках?

Що таке ритм? Як він виявляється в музиці та образотворчому мистецтві?

Немає коментарів:

Дописати коментар